Petrol-„Aur Negru”

Petrolul, sau țițeiul, împreună cu carbunii și gazele fac parte din zăcămintele de origine biogena care se găsesc în scoarța pământului. Petrolul, care este un amestec de hidrocarburi solide și gazoase dizolvate într-un amestec de hidrocarburi lichide, este un amestec de substanțe lipofile.( (despre molecule) cu afinitate pentru substanțele grase.)

Petrolul se compune in principal din hidrocarburanti – molecule formate din doua elemente chimice, hidrogen si carbon – alaturi de alte substante. Petrolul poate lua forme diferite, printre care titeiul lichid, gazele naturale sau o substanta vascoasa, groasa, numita asfalt sau bitum. Petrolul este o substanta organica. El s-a format din materie care odinioara era vie, respectiv din plante si animale.

Exploatarea petrolului in Emirate

Industria petrochimică este baza economică numărul 1 în Emiratele Arabe Unite.   Exploatările au început în anul  1962. Aproape  8% (prin conversia în barili aproximativ 98 de miliarde) din rezerva mondială de petrol se află chiar aici.   Majoritatea turnurilor de petrol sunt situate pe coastă în jurul oraşului  Abu Dhabi.

Abu Dhabi

De exploatarea petrolului  se leagă şi apariţia gazului natural şi prelucrarea sa ulterioară. EAU se mândresc cu al 5-lea cel mai mare depozit din lume. Gazul este folosit ca şi combustibil în centralele termice sau în lichifiere.

Exploatarea petrolului şi a gazului natural a ridicat EAU economic. În fiecare zi pleacă de aici tancuri cu 20% din livrările mondiale.

O mare problemă a acestei zone o reprezintă relaţiile politice instabile din Peninsula Arabă. Tancurile cu petrol trebuie să treaca prin Canalul Hormuz, care a devenit astfel un loc strategic în perioada de nelinişte. Dacă s-ar ajunge la un blocaj maritim al acestui canal, ar apărea complicaţii mari în economia mondială.

Obtinerea/Extragerea

Dacă zăcământul de petrol se află aproape de suprafață, exploatarea se poate realiza prin cariere de suprafață, zăcămintele din profunzime sunt extrase prin sonde de petrol (foraje de adâncime). O altă modalitate de extragere a petrolului este extragerea din zăcămintele submarine cu ajutorul unor insule sau platforme de foraj unde dificultățile de forare sunt mult mai mari.

La toate procedeele de foraj se folosește un lichid de sondă cu polimeri pentru a stabiliza gaura de foraj, care lichid necesită o greutate specifica mare, pentru aceasta se adaugă baritină, lichidul de foraj trebuie să aibă o anumită viscozitate. Capul de foraj, freza, este prevăzut cu tăișuri cu vârf de diamant, coloana de sondă este alcătuită din țevi de oțel care se montează împreună prin înșurubare (una în alta) această coloană atingând lungimi de până la câteva mii de metri. În cazul zăcămitelor de petrol care nu se află sub presiune, această presiune se realizează prin pomparea de apă sau gaz, iar în cazul zăcămintelor cu o vâscozitate ridicată se presează lichide pentru reducerea vâscozității.

  Platforma petroliera

 

 

 

 

 

 

Platforma de extragere a petrolului pe mare

Rezervele de petrol din lume, anul 2005 (în miliarde de barili)

P.S.  BARÍL, barili, s. m. Unitate de măsură pentru capacități, egală cu circa 160 de litri, întrebuințată, în special, în S.U.A. și în Anglia. – Din fr. baril.

Utilizarea Petrolului

Utilizarile petrolului. Titeiul este important deoarece este mai curat si mai ieftin decat carbunele si mai usor de transformat decat gazele naturale. El are nenumarate utilizari. Uneori numit „aurul negru”, el asigura aproape jumatate din energia utilizata in lume. Fara acesta transporturile s-ar bloca si masinile si utilajele industriale sau centralele termice nu ar putea functiona.

Titeiul brut este utilizat pentru producerea combustibililor, printre care difeirite tipuri de petrol, motorina sau cherosen. Petrolul este utilizat si pentru producerea unor lubrifianti uleiosi si a vaselinelor necesare functionarii utilajelor si masinilor. Petrolul este utilizat si la producerea asfaltului necesar soselelor si o mare varietate de produse din industria petro-chimica.

Din produse petrochimice se fabrica cosmetice, medicamente, vopsele, explozibili, fertilizatori, fibre sintetice , cerneluri, insecticide, coloranti, mase plastice si cauciucuri sintetice – utilizate la anvelope.

Stiati ca…?

* Ca o curiozitate, se poate mentiona ca unele varietati de titei devin fosforescente in prezenta luminii ultraviole

*Petrolul era folosit si in medicina veche fiind vandut ca leac miraculos universal

* Exploatarea masiva a petrolului incepe in secolul XIX pe motivul raspandirii folosirii petrolului in iluminat, care dadea o lumina mai buna producand fum mai putin in comparatie cu lampile cu ulei de balena, sau lumanarile de ceara

*Arabia Saudita este cel mai mare producator de petrol de pe glob

*„The Science of Petroleum” atesta in 1938 faptul ca Romania a fost prima tara din lume cu o productie de petrol oficial inregistrata in statisticile internationale de 275 tone. Au urmat Statele Unite ale Americii in 1859, Italia 1860, Canada in 1862, Rusia in 1863

*… in Primul Razboi Mondial, in Romania au fost distruse 1677 sonde, din care 1047 productive, rafinarii de petrol, rezervoarele din schele si rafinarii cu toate instalatiile lor anexe si o cantitate de derivate de petrol de 827.000 tone

*… un tabel privind rezervele mondiale probabile (inclusiv sigure) aseza Romania in anul 1937, pe locul 7 in lume dupa: URSS, USA, Irak, Iran, Venezuela, Indiile Olandeze

* Bucuresti, primul oras din lume iluminat public cu petrol lampant

Reclame

Despre dvornicovnicoleta

"Success: To laugh often and much, to win the respect of intelligent people and the affection of children, to earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends, to appreciate beauty, to find the best in others, to leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; to know even one life has breathed easier because of have lived. This is to have succeeded!!: ( Ralph Waldo Emerson)
Acest articol a fost publicat în Everything is about making choices.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s