Fibre

  Fibrele textile sunt cele mai utilizate de om pentru imbracaminte.  Daca pâna la începutul acestui secol necesitatile de îmbracaminte erau satisfacute în totalitate de produsele naturale, la sfârsitul secolului, 70% din aceste necesitati vor fi satisfacute de fibrele chimice. O ramura mai recenta a fibrelor chimice care s-a dezvoltat în ultimi 40 de ani într-un ritm extraordinar o reprezinta fibrele sintetice.

Una dintre necesitatile vitale ale fiintei umane din toate timpurile a fost ca, pe lânga asigurarea hranei, sa-si procure si materialele necesare confectionarii îmbracamintei. În acest scop, ca si în alte cazuri, omul s-a adresat naturii. Prin încercari, timp de mii si mii de ani, el a reusit sa identifice diferite materiale adecvate acestui tel si sa elaboreze tehnologiile necesesare prelucrarii lor.
Astfel au intrat în circuitul economic o serie de produse naturale ca blanurile, lâna, inul, cânepa, bumbacul, etc. care din timpul faraonilor si pâna la începutul acestui veac au asigurat în proportie de suta la suta necesitatile de îmbracaminte ale umanitatii. În toata aceasta perioada, progresele s-au referit la elaborarea unor tehnologii perfectionate de prelucrare care au permis ca din aceste materii prime naturale sa se obtina cantitati tot mai mari de îmbracaminte cu calitati din ce în ce mai bune, precum si alte articole de decoratii interioare, funii, odgoane, etc.

Fibrele textile se impart in mai multe grupe :

  • Fibre naturale ; 
  • Fibre artificiale ;
  • Fibre sintetice .                

Fibrele proteice naturale

      Parul de la animale (lâna, parul din blana animalelor) sunt fibre proteice. Acestea ard mai greu decât matasea. Flama este rapida, dar este dificil sa fie intretinuta arderea. Aceste fibre sunt constituite din catene macromoleculare cu structura de proteine. Cele mai importante fibre din aceasta grupa sunt : cele din matase naturala si lana.

Intereasnt:

China – tara originala a matasii naturale, renumita prin matasea si adevaratele opere de arta obtinute din matasea naturala. Centrele sunt concentrate în China de Est si Sud-Est, renumit fiind centrul Shandong, L’Eshan, Anayang, Gaipeng, Luda, Qingadao. Alte tari producatoare de matase:

–  Italia, cu centrele Padova, Como, Florenta;

–  Franta, cu vestitul centru Lyon, prelucrând matasea din import;

–  SUA, cu New York, New Jersey.

          Un eveniment important l-a constituit introducerea în Europa a matasei din China, fapt care a generat ideea de a se încerca imitarea ei pe cale artificiala, idee ce a fost realizata industrial la sfârsitul secolului al XIX-lea de catre Hilaire de Chardonet

Lana : Datorita proprietatilor sale binecunoscute (calduroasa, moale, se vopseste si se lucreaza excelent), lana este ideala pentru confectionarea covoarelor si a mochetelor. Texturile si modelele in care poate fi folosita sunt, practic, infinite.

In magazine sunt disponibile acum si covoare din lana in combinatie cu iuta. Ca element deosebit de design, unele modele au mici bucati de lemn amplasate in centru.

Una dintre necesitatile vitale ale fiintei umane din toate timpurile a fost ca, pe lânga asigurarea hranei, sa-si procure si materialele necesare confectionarii îmbracamintei. În acest scop, ca si în alte cazuri, omul s-a adresat naturii. Prin încercari, timp de mii si mii de ani, el a reusit sa identifice diferite materiale adecvate acestui tel si sa elaboreze tehnologiile necesesare prelucrarii lor.

Industria lanii este ramura legata de o ocupatie straveche – pastoritul – care a asigurat materia prima pentru o gama larga de produse casnice. De fapt, se mai pastreaza obiceiul în mediul rural ca unele piese vestimentare (itari, camasi) sau de uz gospodaresc (cuverturi, covoare), sa fie lucrate în casa, cu mult simt artistic. În jurul Brasovului si Sibiului sunt zone traditionale de crestere a ovinelor, favorizând dezvoltarea industriei lânii de timpuriu. Materia prima o reprezinta în primul rând lâna fina si semifina obtinuta de la oile merinos. În ultimii ani se foloseste tot mai mult amestecul cu fire sintetice, obtinându-se produse de calitate.

Bumbacul este materie prima de baza pentru industria textila.

Fibrele de bumbac se obtin din capsulele plantei de bumbac,in care se afla 2-6 seminte de care sunt legate fibrele.

Bumbacul se intrebuinteaza la articole : vestimentare:tesute(rochii,camasi,fuste,pantaloni), tricotate (lenjerie, tricouri, ciorapi), tehnice : fitile, furtunuri, benzi sanitare:tifon,pansamente,vata.

  Fibre artificiale

         Fibrele artificiale obtinute prin modificarea polimerilor naturali sunt :  viscoza, acetat, triacetat, matase cuproamoniacala.  Pentru elasticitate se adauga fibre elastomere (lycra etc.), care au o mare capacitate de alungire (se pot lungi de cinci-sase ori sub actiunea unei forte de intindere) si de revenire rapida la lungimea initiala.

       Fibre sintetice

  Nylon : Aceste fibre sunt folosite pentru obtinerea articolelor turnate, a textilelor si a suturilor medicale. Fibrele de nailon sunt rezistente si mult mai rezistente decat matasea si relativ insensibile la umezeala si mucegai.

Nylon-ul este o poliamida obtinuta din petrol. Nylon-ul se topeste si apoi arde rapid, daca flacara ramâne pe fibra topita. Daca se poate mentine flacara pe nylon-ul care arde, se simte un miros de plastic ars.

Stiati ca?

*Persoanele care au probleme cu digestia ar trebui să consume zilnic aşa-numitele fibre insolubile (nedizolvabile în apă), deoarece stimulează peristaltismul intestinal (contracţia muşchilor intestinali) şi asigură astfel mişcarea bolului alimentar prin tubul digestiv.

**Cele mai bune surse de fibre insolubile sunt: legumele cu frunze verzi, fructele cu coajă, făina de ovăz, pastele făinoase integrale, seminţele de in şi salata verde.

***Un aport insuficient de fibre alimentare pe termen lung poate provoca aparitia unor afectiuni, unele grave, printre care cancerul de colon, diverticulita, colonul iritabil, constipatia, diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemiile, cardiopatia ischemica cronica.

Reclame

Despre dvornicovnicoleta

"Success: To laugh often and much, to win the respect of intelligent people and the affection of children, to earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends, to appreciate beauty, to find the best in others, to leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition; to know even one life has breathed easier because of have lived. This is to have succeeded!!: ( Ralph Waldo Emerson)
Acest articol a fost publicat în Everything is about making choices.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s